"Je hebt de kracht alles te bereiken"

Palwasha Muhammad Hassan

Persoonlijk leiderschap

Palwasha Muhammad Hassan weet hoe onveilig en onvrij het is om als vrouw te leven onder het Taliban regime in Afghanistan. Ze woont en werkt nu in Nederland, maar 7 jaar geleden woonde ze nog in Afghanistan.

Palwasha zette zich in voor Vrouwenrechten in Afghanistan

Ze werkte er vier dagen in de week buitenshuis en studeerde in de avonduren. Ze wilde vrouwen empoweren en aan een baan helpen, en zette zich in voor vrouwenrechten. Dit deed ze onder andere voor het Amerikaanse humanitaire agentschap USAID en voor mensenrechtenorganisatie Oxfam GB. Hiermee was ze een vijand van de Talliban, die vrouwen niet in sterke posities wilden zien.

De Taliban bedreigden haar regelmatig. Op een dag liep ze op straat met haar pasgeboren baby, toen er een man op straat naar haar toe kwam. Hij liet haar een pistool zien en bedreigde haar. Ze moest in de auto gaan zitten en niet schreeuwen. Palwasha werd zo bang. Het werd haar zwart voor de ogen en ze viel neer op straat.

Vluchten

Op dat moment wist ze dat ze moest vluchten. Het was te gevaarlijk voor haar geworden om in Afghanistan te leven. Dat was in 2014.

Palwaha Muhammad Hassan vertelt haar bijzondere verhaal over een leven in gevaar in haar thuisland Afghanistan, haar vlucht naar Nederland, en de wijze waarop ze knokte om in Nederland te kunnen blijven.

Palwasha vertelt over haar levensverhaal in Afghanistan. Hoe zij, tegen alle weerstand in, vocht voor de positie van vrouwen in haar land. Hoe zij in Nederland zichzelf staande hield in het Asielzoekerscentrum in Utrecht: “We hadden één kleine kamer met z’n drieën en moeten een wc en douche met anderen delen. Ik lette altijd goed op mijn kinderen; er liepen enge types rond.’

Maar ze is nooit stil gaan zitten wachten. Ze leerde Nederlands, deed vrijwilligerswerk, zocht naar de beste school voor haar kinderen, maakte vrienden in Nederland en werkt nu bij de GG&GD.

Haar verhaal tot juni 2021

Palwasha Muhammad Hassan gaf haar luisteraars ‘the power of hope’. De belofte dat alles mogelijk is, als je er maar in gelooft en er voor gaat. Ze steekt vooral vrouwen een hart onder de riem. Haar boodschap: Knok, ga voor jouw vrijheid en jouw gelijkwaardigheid. Alles is te bereiken, maar kom in actie.

Wat zij mee wil geven is dat het heel belangrijk is om door te gaan. Haar advies is, blijf in beweging terwijl je naar je doel gaat. Daardoor geef je het leven de kans om positieve dingen op je pad te brengen. Het leven brengt ook barrières op je pad. Maar door in beweging te blijven, ontdek je die. Je krijgt de kans om oplossingen te vinden.

Toen Palwasha 14 jaar was overleed haar moeder. Haar moeder was echt een rolmodel voor haar. Palwasha betekent zonneschijn, geeft je licht in het leven. Toen haar moeder overleed, toen bleven de woorden die ze tegen haar sprak in haar hoofd doorklinken: ‘Wees een rolmodel, open de deuren voor anderen, blijf positief en ga door’.

Palwasha pakte in Afghanistan haar kansen en deed haar best een rolmodel te zijn.

 

Specialisme

Persoonlijke effectiviteit, Intrinsieke motivatie, Verbinden van culturen

In te huren als

Spreker

Taal

Nederlands, Engels

Meer sprekers