"Gelijkheid in stadsplanning meet je niet in acties, maar in het resultaat"

Yamini Jain Singh

Urban mobility Specialist | Smart Mobility

Yamini Jain Singh is specialist stadsplanning en gendergelijkheid. Ze zet zich in voor bewustwording en kennis over de genderkloof die in de inrichting van verschillende steden bestaat. Zij kwam er de laatste jaren achter hoe slecht het gesteld is met deze genderkloof. En hoe dit de toegang van vrouwen tot werk, onderwijs en medische diensten nadelig beïnvloedt. Dit terwijl in steden vaak meer dan de helft van de inwoners bestaat uit vrouwen.

Interesse in de gebouwde omgeving en duurzaam reisgedrag bracht Yamini Jain Singh in 2011 naar Nederland. Aan de Universiteit Twente ging ze haar PhD in duurzame stedelijke ontwikkeling volgen. Na haar studie ontwikkelde Yamini haar passie voor onderzoek naar ‘gender gerelateerde mobiliteit’.

Dichten van de genderkloof bij de inrichting van steden

In de afgelopen jaren is volop onderzoek gedaan naar dit onderwerp. En toch zijn de mensen zich er niet van bewust dat hun dagelijks leven en de keuzes die ze maken, worden beïnvloed door de inrichting van de openbare ruimte.

Zo zijn er in Amsterdam 25 publieke toiletten, waarvan slechts drie geschikt voor vrouwen. Dit heeft invloed op hoelang vrouwen besluiten om buiten te blijven. Wereldwijd, ook in Nederland, heeft de genderkloof gevolgen voor het gevoel van veiligheid van vrouwen, wat weer invloed heeft op onderwijs en werk.

Yamini Jain Sing doet onderzoek naar het verschil in mobiliteit van vrouwen en mannen. En ze legt uit hoe op eenvoudige wijze planners een rechtvaardiger planning van de stad kunnen beïnvloeden.

Door een onderzoek in New Delhi, India, werd ontdekt dat meisjes hun school niet kiezen op basis van hoe goed deze staat aangeschreven en of er een opleiding wordt gegeven die bij hen past, maar of de school wel in een vrouwvriendelijke en veilige buurt ligt. Shocking! Om hier verandering in te brengen, leidt Yamini een team binnen de organisatie voor Foundation for Critical Choices for India. Inmiddels hebben ze een beleidsdocument naar de Indiase regering gestuurd met aanbevolen maatregelen om de veiligheid van vrouwen in het land te verbeteren.

Yamini is

  • Member of the Executive Committee of the Foundation of the critical choices for India
  • Member of the Editorial Board and Reviewer for Journals

Bekijk ook Yamini’s lezing op TEDxAmsterdamWomen, met als thema ‘Bridging the gap’

Specialisme

Duurzame stadsontwikkeling, Gelijkheid versus gelijkwaardigheid

In te huren als

Spreker

Taal

Engels

Referenties

Meer sprekers