Ze noemt zichzelf Miss Warmtepomp. Susanne van Suylekom is sinds het klimaatakkoord van Parijs bezig met het uittekenen, van de uitwerking en gevolgen ervan voor normale mensen.
Wat betekent de energietransitie voor de doorsnee mens, in hun eigen huis? Bij iedere verandering zijn er niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Hoe krijg je mensen toch mee?
Nederland staat aan de vooravond voor de grootste ingreep in de geschiedenis van het land tot nu toe: de energietransitie. We gaan anders wonen, ons op andere wijze verplaatsen, anders eten, anders werken en anders op vakantie. Waarom doen we dit eigenlijk? Gaan we niet te snel? Of gaan we juist te langzaam? Gaat het ons lukken?
En hoe gaan we samen onze weg vinden door een wirwar van technieken, processen en keuzes? Terwijl we in een tijd leven, waarin mensen twijfelen aan feiten, en sommigen wetenschap ook maar een mening vinden? Hoe geven we ruimte aan nuance, in een tijd van soundbites?
Susanne van Suylekom gelooft in de noodzaak van verandering, maar ook in de geweldige flexibiliteit van ons als mensen. We zijn in staat te veranderen waar nodig, en oplossingen te verzinnen voor ieder nieuw probleem. De vraag is: hoe zorg je dat iedereen meedoet?
In een interview met Susanne met Studio Energie hoor je meer over haar visies: ‘Susanne van Suylekom (Vattenfall) over verleden, heden en toekomst van ‘aardgasvrij”
Susanne van Suylekom werkte als programmamanager bij klimaatbureau HIER, en is sinds 2019 bij Vattenfall Heat aan de slag met participatieprocessen in wijken die van het aardgas afgaan.