"Kies je voor angst of voor liefde? "

Sonja Graansma

Ervaringsdeskundige seksueel geweld | Vergeving

Sonja Graansma is 20 jaar oud, als in de nacht van maandag 8 september op dinsdag 9 september 2003 een onbekende man haar van haar fiets trekt. Onder bedreiging van een steekwapen verkracht hij haar meerdere malen.

Ze leefde in vrijheid, met de warmte van een liefdevol gezin in een dorp op de Veluwe. Tot die stille nacht. Een donkere gedaante sneed het elastiekje, dat haar blonde haren samenbond, kapot. Alles wat overbleef, was angst.

Sonja deelt open en eerlijk over alles wat er in de jaren daarna op haar af kwam. Een pijnlijk palet van steun en vernedering, rompslomp en triomf, angst en verlossing, wanhoop en uithoudingsvermogen.

Sonja wil laten zien hoe zeer een ernstig geweldsdelict ingrijpt in het leven. Maar bovenal wil ze vertellen hoe zij zichzelf hervond. (Zelf)vergeving is één van de elementen uit haar reis naar rust en zelfliefde.

In 2016 verscheen haar eerste boek Losse haren – leven na verkrachting. Ook deelde zij haar verhaal via diverse kanalen (radio, televisie, dagbladen, tijdschriften) in Nederland en België. Hiermee zet zij zich in voor het bespreekbaar maken van de gevolgen van seksueel geweld.

Jaarlijks geeft Sonja gastcolleges aan studenten van de Hogeschool Utrecht over haar ervaring met dienstverlening aan slachtoffers en is zij opgeleid en werkzaam als vergevingscoach.

Sonja Graansma geeft lezingen over:

  • Gevolgen seksueel misbruik en ervaring rechtsgang
  • Regie terugpakken na een life-event (emotionele gebeurtenis)
  • Veerkracht
  • Vergeving
  • Angst

 

Specialisme

Gevolgen van seksueel geweld, Omgaan met verlies, Regie terugpakken, Vergeving

In te huren als

Spreker

Taal

Nederlands

Meer sprekers