"Het gaat beter met de wereld dan je denkt"

Mirjam Vossen

Mediaonderzoeker | Journalist

Mirjam Vossen reset jouw wereldbeeld

Tijdens de interactieve lezing van Mirjam Vossen krijgt je wereldbeeld een flinke reset. Voorbij de waan van de dag ontdek je de langlopende trends rond belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Je leert hoe je alarmerend nieuws de baas kunt blijven en je gaat hoopvol naar huis.

Nieuwsgierigheid naar de impact van de media is de rode draad in het werk van Mirjam Vossen. Sinds haar 27e is ze journalist en schrijft ze over maatschappelijke onderwerpen als ontwikkelingssamenwerking, armoede, klimaatverandering en kernenergie. Ze is niet alleen geboeid door deze thema’s zelf, maar ook door de vraag wat de media ons erover vertellen: hoe framen zij hun nieuws? En wat doet dat met ons beeld van de werkelijkheid? Dat zette haar aan tot een onderzoek naar de framing van wereldwijde armoede, waar ze in 2018 op promoveerde.

Hoe framen wij armoede?

Mirjam Vossen trekt een belangrijke conclusie. namelijk dat we via de media een nodeloos somber beeld van de wereld krijgen. We denken dat de media ons vertellen hoe de wereld ervoor staat, maar we raken het zicht op de werkelijkheid juist kwijt. Want of het nu gaat over armoede, veiligheid en de gevolgen van klimaatverandering: het gaat beter met de wereld dan we denken.

World in Progress

Mirjam Vossen is initiatiefnemer van World in Progress, een organisatie die aandacht vraagt voor vooruitgang in de wereld. Ze organiseert Abdijsessies in Brabantse en Limburgse kloosters, waarin ze groepen deelnemers oplaadt met een optimistisch en daadkrachtig wereldbeeld. Als onderzoeker en adviseur helpt ze maatschappelijke organisaties en bedrijven om grip te krijgen op mediabeeldvorming en hun eigen rol daarin. Dat deed ze de afgelopen jaren rond uiteenlopende thema’s als migratie, energie, kweekvlees, landbouw en ontwikkelingssamenwerking. Van tijd tot tijd organiseert ze inspiratiereizen naar het Afrikaanse land Malawi, waar ze regelmatig woont en werkt.

Mirjam Vossen is (mede)auteur van de volgende boeken:

Waarom ontwikkelingshulp groeit, moet en verandert

Eerste hulp bij ontwikkelingswerk 

Specialisme

Media, Armoedebestrijding, Beeldvorming, Journalistiek, Ontwikkelingssamenwerking

Taal

Nederlands, Engels

Meer sprekers