Joandi Hartendorp richt zich met name op twee gevoelige en actuele onderwerpen binnen het Nederlandse maatschappelijke debat: het slavernijverleden en de Holocaust. Deze thema’s zijn vandaag de dag relevanter dan ooit. Denk aan de maatschappelijke discussies rondom ‘Zwarte Piet’ of de groeiende zichtbaarheid van holocaustontkenning.
Hoe geven we in Nederland betekenis aan sensitieve geschiedenis op de middelbare scholen?
Hoe geven we in Nederland betekenis aan beladen geschiedenis op de middelbare school? Wat leren leerlingen over het Nederlandse slavernijverleden en de Holocaust? Welke verhalen en perspectieven worden verteld, en welke juist niet? Hoe beïnvloedt dat hun kijk op het verleden — en op het heden?
Om deze vragen te beantwoorden deed Joandi diepgravend onderzoek. Ze sprak met geschiedenisdocenten door heel Nederland over hun lespraktijk, de verhalen die ze vertellen, maar ook de verhalen die ze niet vertellen. Haar bevindingen laten zien dat het historische beeld dat we op middelbare scholen overbrengen, nog veel completer en inclusiever kan.
Joandi Hartendorp brengt in haar werk ervaringen samen die voortkomen uit zowel haar Nederlandse achtergrond als haar Afro-Caribische wortels. Deze bijzondere positie geeft haar een unieke blik op thema’s als diversiteit, de Nederlandse cultuur en de manier waarop wij met onze geschiedenis omgaan.
Joandi is in 2024 gepromoveerd. Ze is onderzoeker, docent en onderwijsadviseur en treedt regelmatig op als spreker voor diverse groepen, van onderwijsprofessionals tot een breed maatschappelijk publiek. Met passie en overtuiging deelt zij haar inzichten over hoe wij op een meer evenwichtige manier om kunnen gaan met onze gedeelde, en soms pijnlijke, geschiedenis.