De man wordt vaak als spreker ingezet, omdat hij man is. Kwaliteit is zeker niet in alle gevallen hét criterium.
Deze week was het er weer. In een gesprek met iemand die een event organiseert. Ik meldde dat ik het belangrijk vind dat minstens de helft van de sprekers vrouw is. Ik vind dat vrouwenquotum onzin, antwoordde ze, ik kies voor kwaliteit.
En juist deze ervaring maakt dat ik me realiseerde, dat internationale vrouwendag én een sprekersplatform als Women on Stage, nog steeds enorm nodig zijn.
Want we weten dat kwaliteit nu juist niet het criterium is, waarop gekozen wordt voor de man als spreker. In de top van de politiek, in de top van bedrijven, of bij de selectie van sprekers, is veruit de meerderheid nog steeds man. Dat gegeven alleen al bewijst, dat het grootste criterium nu juist niet kwaliteit is. Als dat zo was, dan hadden er immers niet grotendeels mensen gezeten die man zijn. Blijkbaar is de kwalificatie ‘man’ belangrijk. Blijkbaar zijn er andere krachten en mechanismen werkzaam die bepalend zijn voor de man in die posities.
Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek keer op keer, dat als je een vrouw en een man met dezelfde eigenschappen naast elkaar zet, men de man de meeste kwaliteit toedicht. Als zijn ze van dezelfde leeftijd, hebben ze exact dezelfde opleiding én werkervaring. Nog denken de meeste respondenten in deze onderzoeken dat de man de juiste capaciteiten bezit, en niet de vrouw.
Beeldvorming is cruciaal om deze foutieve beelden over de rol van de man te veranderen. En dat kan alleen door beelden van slimme, intelligente en vooral sprekende vrouwen te laten zien.
Daarom streven we bij Women on Stage naar minimaal 50% vrouwen in alle posities.